temperamenta tipi

Temperamenta tipi

Pēterīt, kāpēc tu neatbildi? Kāpēc Tu klusē? Pēterītis klusē, jo visu vēro, lai pēc tam varētu mums piedāvāt pārdomātu vēstījumu. 

Tā ir klasiska situācija, kad mēs pasteidzamies ar vērtējumu un kategorizējam cilvēku vienā vai otrā plauktiņā. Temperamenta tipi palīdz mums saprast sevi un citus. Sangviniķi, holēriķi, flegmatiķi un melanholiķi ir visur mums apkārt un katram ir pilnīgi citādāks komunikācijas veids. Par to, kādi ir šie atšķirīgie komunikācijas veidi Jūs uzzināsiet šajā rakstā.


temperamenta tipi

Psiholoģijā ar jēdzienu "temperaments" tiek saprasts cilvēka uzvedības modelis. Šīs zināšanas ir ļoti svarīgas, jo dod mums iespēju attīstīt savas saskarsmes prasmes. Šajā rakstā mēs iesim dziļāk temperamentu pasaulē. 

Komunikācijas prasmes katram temperamentu tipam ir atšķirīgas, bet komunikācijas zinātnē pastāv arī likumi, kuri iedarbojas vienādi jebkurai auditorijai un jebkuram temperamentu tipam. Šie unikālie triki palīdzēs Jums uzreiz iegūt publikas uzmanību. Jūs tos varat noskatīties 15 minūšu bezmaksas lekcijā:



Ja vēlaties uzzināt vairāk par introvertu un ekstravertu komunikācijas stiliem, tad to varat izlasīt attiecīgajos blogos, bet šajā reizē parunāsim par 4 izplatītākajiem temperamenta tipiem.


melanholiķis

Melanholiķi vienmēr ir iegremdējušies dziļi savās domās. Parasti viņi jokupēteri, bet ... melanholiķi savus jokus nemētā pa labi pa kreisi. Viņi var samērā ilgi klusēt, visu novērot, iegremdēties dziļi savās domās un tad pateikt savu sakāmo.

Melanholiķi ir detaļu un nianšu cilvēki, un atceras īpašos svētku datumus. Viņi izteiksies akurāti, precīzi. Vecāki ļoti bieži atvainojas par savu bērnu kautrīgumu. Pēterīt, kāpēc tu neatbildi? Kāpēc Tu klusē? Pēterītis klusē, jo visu vēro, lai pēc tam varētu mums piedāvāt pārdomātu vēstījumu.


sangvīniķis

Sangviniķi ir ziņkārīgi, spontāni un ļoti radoši cilvēki. Sangviniķi var runāt ar svešiem cilvēkiem it kā būtu ar viņiem jau pazīstami ilgu laiku. Viņi ir kā šampanieša burbuļi, kuriem nav miera, tādēļ, ja jūsu bērns ir sangviniķis, tad ... galvenais pacietību!  

Atšķirībā no melanholiķiem, kuriem patīk uzkavēties pagātnes atmiņās, sangviniķi dzīvo šeit un tagad. Viņi ir lieliski komunikācijā, bet gadās arī reizes, kad sanāk pārāk visu izpušķot vai pat pārspīlēt. Bet sangviniķi to uztver kā "stāsta paspilgtināšanu". 

Jā, sangviniķi ir ļoti talantīgi stāstnieki, kuri stāsta ar ekspresīvām roku kustībām, artistisku mīmiku, vienvārdsakot, skatuve viņus sauc.

Bet viņiem ir liela vilkme pēc atbalsta jeb precīzāk sakot pēc refleksijas, ka viņi visu dara pareizi un labi. Viņi daudz joko, jo optimisms un pozitivitāte ir tā kvalitāte, kuru viņi gribētu dalīt pa velti visai pasaulei.


flegmātiķis

Flegmātiķi parasti spēs ieklausīties sarunu partneros, kas padara šos cilvēkus par empātiskiem komunikatoriem. Flegmātiķiem ir apskaužamas spējas vākt datus un kategorizēt to daļās un atrast sakarības pat pretrunīgā informācijā. Ne velti ar šādām īpašībām varētu iznākt labs detektīvs. Flegmātiķi prot "lasīt starp rindiņām'. 

Flegmātiķi izcili spēj uzturēt harmonisku komunikācijas vidi, kā arī spēj izvairīties no konfliktiem. Viņi ļoti rūpīgi izvēlas vārdus ko teiks. Viņi ir labi diplomāti ar augstu takta izjūtu.

Viņi ir īpaša spēja atrast sakarības starp lietām, notikumiem un cilvēkiem. Tas ir sava veida tīkla domāšanas veids. Ar šo spēju var redzēt kopīgo bildi un zinātnieki uzskata, ka tas ir saistīts ar estrogēna palielinātu klātbūtni, kas rūpējās par to, lai dažādi smadzeņu segmenti būtu maksimāli savienoti savā starpā. 


holēriķis

Holēriķu komunikācija dažreiz var likties pārāk tieša un pat dominējoša, bet šī īpašība padara viņus par ļoti efektīviem komunikatoriem, kuri spēj sasniegt savus mērķus. Ļoti bieži viņi gribēs kontrolēt sarunas un vadīt sanāksmes. Katrā ziņā šis ir autoritatīvs temperamenta tips un attiecīgi komunikācijas stils ir dominējošs.


personības tests

Ja mēs labāk apzināsimies, kas mēs esam, kā mēs uzkrājam savas enerģijas rezerves, tad mēs daudz labāk varēsim pieņemt pareizos lēmumus. Lūk, ir Sjūzenas Keinas (Susan Cain) radīts personības tests, lai Jūs varētu saprast savu pozīciju introversijas-ekstraversijas skalā: https://susancain.net/quiet-quiz/ . 

Vēl viens ļoti populārs personības tests ir Myers-Briggs personības tests.  Sjūzena Keina ir viena no vadošajām speciālistēm introversijas jautājumos. Viņa ir izdevusi jau divas grāmatas, un pirmā no tām saucās "Klusums. Kā introvertiem izdzīvot pasaulē, kura visu laiku runā". Šīs grāmatas ievadā viņa piemin stāstu par Rozu Parks (Rosa Parks), melnādainu dāmu, kura 1955. gadā pretlikumīgi iekāpa sabiedriskajā autobusā, lai dotos uz darbu. Roza esot bijusi klusa un kautrīga, bet vienlaicīgi arī drosmīga, kā lauva. Un Sjūzena Keina šo paradoksālo īpašību salikumu izmanto, kā savas grāmatas centrālo ideju - klusais spēks. Kādēļ, lai klusie cilvēki nevarētu būt spēcīgi? Un ko vēl klusie cilvēki ir spējīgi izdarīt, ko mēs neesam pat iedomājušies?

nobeigumā

Lai arī cik atšķirīgi nebūtu katra cilvēka komunikācijas stili, komunikācijas likumi nemainās. Jā, katram no mums vajadzētu izkopt savu individuālo stilu, bet kombinācijā ar dramaturģijas un pārliecības iegūšanas tehnikām, Jūs varat kļūt par jaunu sevis versiju jau vistuvākajā laikā. Runas skola ir apkopojusi visefektīvākās komunikācijas metodes un tehnikas, kas dod vislabākos rezultātus. Un tas viss ir pieejams Jums jau tagad. Atliek tik izvēlēties sev piemērotāko apmācības formātu šeit.


Senākie posti
Jaunākie posti

Atstāt komentāru

Aizvērt

PUBLISKĀS RUNAS PAMATI

Klātienes praktiskā darbnīca

Praktizējiet visus svarīgākos publiskās runas elementus sākot no neverbālās komunikācijas un struktūru veidošanas, līdz pat storytelling un uztraukuma kontrolei režisora Viestura Meikšāna vadībā.

Uzzināt vairāk

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Meklēt

Tavs grozs tukšs. Kā tā?
Uz katalogu