Paldies | Pateicība kā komunikācijas spēcīgākais rīks

Paldies | Pateicība kā komunikācijas spēcīgākais rīks

"Paldies" ir maģisks vārds, kas ietver sevī ļoti lielu potenciālu. Un komunikācijas zinātnē "paldies" potenciāls nav novērtēts.

Ir tāds nerakstīts režijas likums – sakārtojiet savu ievadu un nobeigumu. Pēc laba ievada publika ar inerci tālāk klausīsies visu Jūsu prezentāciju. Labs nobeigums, savukārt, radīs spēcīgu pēcgaršu, un publika vēl ilgu laiku varēs uzkavēties Jūsu runas radītajā sajūtā.


paldies spēks

Pateicība ir neatņemama komunikācijas sastāvdaļa. To izmanto gan politiķi, lai iegūtu papildus vēlētāju balsis, gan darba interviju censoņi, kas vēlās izrādīt savu cieņu, gan bērni, kad vēlas pārliecināt vecākus. Un latviešu valodā vārds PALDIES uzreiz izsauc pozitīvas emocijas. Turklāt, "paldies" ir viens no veiksmīgākajiem konfliktu situāciju risinājumiem.


Pateicība ir spēks, jo tā atbruņo Jūsu publiku un klausītāju.

Turklāt, pateicība rada pēcgaršu - emocionālu gravitāciju, kas liek Jūsu publikai domāt gan par Jums, gan par Jūsu tēmu ilgi vēl pēc prezentācijas beigām.

Paskatieties, lūdzu, šo publiskās runas piemēru un analīzi. Kā arī neaizmirstiet piesekot Runas skolas Youtube kanālam, kur mēs regulāri publicējam šādas pērles.

Otra svarīgākā funkcija ir emocionāli “pacelt” savu publiku

Vienmēr izdevīgāk ir pabeigt savu runu vai skatuves darbu ar augšupejošu emocionālo līkni. Jums ir jāiedod enerģija savai publikai, lai viņi dotos mājās nevis noguruši, bet uzlādējušies. 

70% gadījumu runātāji ļoti pavirši izturas pret nobeigumu un pārsvarā to ignorē.


fināls - kā izveidot pēcgaršu?

Viens no ļoti efektīviem iedvesmošanas trikiem Jūsu runas finālā ir “Pirms un pēc” metode. 

Tas nozīmē, ka Jums vajadzētu pastāstīt, kā viss ir bijis pirms izmaiņām, un kāda ir realitāte pēc izmaiņām. “Pirms un pēc” dramaturģija vienmēr labi strādā, tāpēc to var diezgan bieži pamanīt reklāmās. Publiskā runā šis mehānisms darbosies tikpat efektīvi (citus publiskās runas trikus Jūs varat apgūt Runas skolas lekcijās). 

Nākošā fināla funkcija ir dot publikai iespēju tālāk interesēties par Jūsu tēmu. To var saukt par “praktisko turpinājumu”. Jūsu runa būtu jāuztver tikai kā pirmais randiņš, kuram sekos vēl citas tikšanās. Tas gan nenozīmē, ka Jums būtu fiziski jātiekas. Jūsu klausītāja “satikšanās” ar tēmu var notikt arī bez Jūsu klātbūtnes. 

Piemēram, nobeigumā Jūs varētu pamudināt savu publiku izdarīt kaut ko niecīgu, piemēram, nospiest LIKE kādā Facebook lapā, lai viņi turpinātu saņemt informāciju par šo tēmu. Vai arī tas varētu būt: 

1. Grāmatas ieteikums, 

2. Pieteikšanās bezmaksas nodarbībai vai konsultācijai konkrētā dienā un laikā, 

3. Jūsu personīgā e-pasta adreses vai telefona numuru parādīšana slaidā, 

4. Aicinājums sekot personīgajam Youtube kanālam u.c. 

Mēs nedrīkstam arī aizmirst kopsavilkumu. Katrai runai vai prezentācijai ir sava svarīgākā tēze vai vēstījums. Šis vēstījums Jums ir jāatkārto gan ievadā, gan vidusdaļā, gan nobeigumā. Svarīgi ir pateikt šo kopsavilkumu citos vārdos. Nav vērts atkārtot vārds vārdā to, ko publika jau ir dzirdējusi. Turklāt kopsavilkumā Jūs varat arī atkārtot savas runas struktūru. Tādā veidā Jūs varat palīdzēt publikai vēl labāk saprast un atcerēties Jūsu teikto. Jūs pat izveidojat tādu kā sitemap - savas runas karti, turklāt Jūs vēlreiz palīdzēsiet sakārtot prioritārā secībā, kas no Jūsu visa teiktā ir pats svarīgākais. 

Vēlējums ļoti organiski un labi piestāv nobeigumam, jo tā ir sava veida atvadīšanās, komunikācijas pārtraukšana. Jūsu runas pēcgarša lielā mērā veidojas ar šo instrumentu – vēlējumu. Emocijas ir pats lipīgākais skatuves runas instruments. Jo jaudīgāk Jūs to izmantosiet nobeigumā, jo jaudīgāka būs pēcgarša par Jūsu runu. Tādēļ Jums ir jābūt patiesi sirsnīgiem. 

Vēlējuma daļā Jūs varat: 

1. Pateikties publikai par uzmanību, līdzdalību, jautājumiem, utt. 

2. Novēlēt kaut ko saistībā ar Jūsu tēmu, 

3. Izteikt retorisku vēlējumu, izsakot cerību, lai kaut kas globāli mainītos, 

4. Uzdāvināt kaut ko publikai (nelielām publikām arī materiālu dāvanu, lielām publikām grāmatas vai filmas ieteikums arī ir dāvana).


paldies ir publiskās runas punkts

Vienmēr beidziet savu runu ar "Paldies!"

Tas ir publiskās runas punkts, pēdējā nots Jūsu mākslas darbā, pēc kura vairs nav vietas ne jautājumiem, ne atbildēm, ne diskusijām (to visu vajag integrēt pirms nobeiguma). 

"Paldies!" ir signāls Jūsu publikai, ka var aplaudēt. 

It kā nav ļoti sarežģīti, vai ne? Bet neskatoties uz to, vairāk kā 70% no prezentācijām ir bez nobeiguma. “Paldies par uzmanību” uzreiz pēc vidusdaļas ir nobeiguma ignorēšana. Savā ziņā tā ir Jūsu runas potenciāla izniekošana. Tāpēc investējiet laiku nobeiguma izstrādē, un Jūs jutīsiet, ka tas atmaksājas!

Sākat arī savu pašizaugsmes ceļu ar komunikācijas apmācībām, kuras ir pilnībā pārvērtušas jau simtiem cilvēku. Vairāk varat uzzināt šeit.


Senākie posti
Jaunākie posti

Atstāt komentāru

Aizvērt

PUBLISKĀS RUNAS PAMATI

Klātienes praktiskā darbnīca

Praktizējiet visus svarīgākos publiskās runas elementus sākot no neverbālās komunikācijas un struktūru veidošanas, līdz pat storytelling un uztraukuma kontrolei režisora Viestura Meikšāna vadībā.

Uzzināt vairāk

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Meklēt

Tavs grozs tukšs. Kā tā?
Uz katalogu