Metafora | Tēlainās domāšanas slepenais ierocis

Metafora | Tēlainās domāšanas slepenais ierocis

Metafora ir kā paātrinātājs, kā "turbo poga" uz spēļu konsoles, kas palīdz publikai daudz ātrāk saprast sarežģītas tēmas. Vienlaicīgi tas ir vienreizēji poētisks komunikācijas instruments, kas dod iespēju strādāt ar izklaides elementiem. Metaforas var kļūt par spēcīgāko rīku Jūsu komunikācijas arsenālā. Un šajā blogā Jūs uzzināsiet kādas ir  metaforu izmantošanas iespējas. 


metafora kā tilts

Metafora darbojas kā tilts, kas palīdz savienot abstraktas un neskaidras idejas ar daudz konkrētākām un zināmām idejām vai parādībām. Šie metaforu tilti veido paralēles ar to ko mēs jau zinām vai saprotam. Piemēram, "mīlestība kā ceļojums". Šāda veida metafora palīdz labāk izskaidrot kādu netveramu un abstraktu jēdzienu cilvēkiem, kuri nezina to, kas ir mīlestība. Tāpēc metaforas bieži izmanto, lai aprakstītu emocionālo pasauli.

Šajā video materiālā Jūs varēsiet dzirdēt ari daudz piemērus kā izmantot metaforas un salīdzinājumus Jūsu runās vai sacerējumos:


METAFORU PIEMĒRI

Ļoti spēcīgas metaforas ir izmantojot multiplikāciju vai filmu varoņus. 

"Man atvēra durvis divi policisti, kas izskatījās kā Asterix un Obelix."

"Man zvanīja, kāda kundze, kura izklausījās pēc Mārdžas Simsones."

"Es iestājos minjonu rindā."

Cilvēki ir interesanti un atmiņā paliekoši nevis tādēļ, ka tie labi uzvedas, bet tādēļ, ka tie ir saprotami, identificējami un neparasti. Arī pats jaukākais no tēliem ir ar sliktām dienām un emocionāliem sprādzieniem.

Lūk, vēl kāds plašāks piemērs, kur tiek veiksmīgi izmantota metafora:

"Es jutos, kā Rodžers Federers, kurš ar ar laika mašīnu aizceļojis uz 1920. gadu, lai piedalītos džentlmeņu tenisa turnīrā. Viņi bija apģērbti baltās garās bikses un viņi spēlēja ar koka tenisa raketēm. Savukārt es ierados ar savu ultra vieglo grafīta raketi, personīgo treneri un datorizētām matemātiski balstītām stratēģijām. Mēs spēlējam to pašu spēli, mēs bijām vienlīdz gudri, bet man bija cita līmeņa prasmes."

Ja vēlaties daudz nopietnāk apgūt storytelling prasmi, kas ietver metaforas dramaturģiskā stāstījumā, tad piesakieties šim 4,5 stundu stāstu veidošanas semināram:


KAS IR METAFORA

Metafora ir viens no mākslinieciskās izteiksmes līdzekļiem. Par metaforām izmanto lietvārdus, īpašības vārdus un darbības vārdus. Metaforas bieži tiek izmantotas dzejā.


METAFORAS VAR BŪT SMIEKLĪGAS UN BEZGALĪGI RADOŠAS

Labākie metaforu izmantošanas gadījumi ir ļoti spilgti, humoristiski un atmiņā paliekoši. Protams, ļoti svarīgi, lai metafora pilda savu galveno funkciju - izskaidro un padara saprotamu kādu tēmu vai ideju, bet veids, kā to izdarīt parasti ir atkarīgs no publikas.

"Es jutos kā bēru ceremonijas vadītājs, kurš nav ieinteresēts savā darbā.'

"Es jutos kā prezidents, kurš aizmirst savu tekstu Dziesmu svētku uzrunas laikā." 

"Viņš izskatījās kā slapja vārna." 

"Šis notikums bija tikpat negaidīts, kā virpuļviesulis Tukumā šovasar."

"Telpā ienāca Andris. Šodien viņš izskatījās kā neizgulējies lācis."

"Baibas kuprītis man sāka jau atgādināt Gaiziņa ziemeļu nogāzi".

Jūs varat salīdzināt ar:

1. Filmu varoņiem,

2. Populāriem aktieriem vai dziedātājiem,

3. Dzīvniekiem un putniem.


METAFORAS PADARĪS JŪSU KOMUNIKĀCIJU DAUDZ GARŠĪGĀKU

Metaforas ir viens no spēcīgākajiem komunikācijas instrumentiem.

Ja vēlaties vēl pamatīgāk apgūt komunikācijas prasmes un kombinēt metaforas, stāstus, pārliecināšanas runu elementus vienkopus, tad Jums atliek tikai izvēlēties sev piemērotāko apmācību formātu un izmainīt savas komunikācijas prasmes līdz nepazīšanai. To var izdarīt šeit www.runasskola.lv 

Senākie posti
Jaunākie posti

Atstāt komentāru

Aizvērt

PUBLISKĀS RUNAS PAMATI

Klātienes praktiskā darbnīca

Praktizējiet visus svarīgākos publiskās runas elementus sākot no neverbālās komunikācijas un struktūru veidošanas, līdz pat storytelling un uztraukuma kontrolei režisora Viestura Meikšāna vadībā.

Uzzināt vairāk

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Meklēt

Tavs grozs tukšs. Kā tā?
Uz katalogu