Darbs ārzemēs | Komunikācijas kļūdas, kas visu sabojā

Darbs ārzemēs | Komunikācijas kļūdas, kas visu sabojā

Darbs ārzemēs nav tikai strādāšana un algas diena, bet gan attiecību veidošana, sadarbības partneru meklēšana, kā arī profesionālā tīkla veidošana.  Tomēr ļoti bieži elementāras komunikācijas un saskarsmes kļūdas sabojā visu. Šajā blogā mēs izpētīsim izplatītākās komunikācijas kļūdas, kas būtu saistītas ar darbu ārzemēs un piedāvāsim labākos risinājumus.


darbs ārzemēs un valodas barjeras

Viens no acīmredzamākajiem komunikācijas izaicinājumiem, strādājot ārzemēs, ir valodas barjeru pārvarēšana. Lai to mazinātu, ieguldiet laiku un pūles valodu apguvē pirms uzturēšanās ārzemēs un tās laikā. 

Ieteikumi, lai izvairītos no pārpratumiem, kas saistīti ar valodas barjerām:

1. Palūdziet atkārtot. Ja kaut ko nesapratāt, tad noteikti palūdziet, lai otrs cilvēks atkārto vēlreiz. Sliktākais variants ir klusēt, neatbildēt vispār vai atbildēt kaut ko, kas nebija saistīts ar jautājumu. (Par to kā attīstīt komunikācijas prasmes lasiet šajā blogā.)

2. Paskaidrojiet, ka neesat vietējais. Šāds paskaidrojums uzreiz radīs empātisku vēlmi vienkāršākā valodā paskaidrot Jums vēlreiz.

3. Pēc iespējas vairāk runājiet ar vietējiem. Jūs neapgūsiet vietējo valodu, ja visu laiku komunicēsiet ar savējiem, kuri iespējams dzīvo kopā ar Jums ārzemēs. Tādēļ vieni no efektīvākajiem svešvalodas apgūšanas kursiem, ir 3 mēnešu programma dzīvojot svešā vidē bez iespējas komunicēt savā valodā.


neverbālās komunikācijas kļūdas ārzemēs

Jūsu ķermeņa valodas nozīmes dažādās kultūrās ļoti atšķiras. Tas, ko vienā kultūrā var interpretēt kā pozitīvu vai neitrālu, citā kultūrā var saprast kā aizvainojošu vai nepiemērotu rīcību. 

Lūk, ir vairāki ieteikumi, kurus ir ļoti svarīgi ņemt vērā strādājot ārzemēs:

1. Distance. Privātās telpas un distances ievērošana sarunu laikā ļoti atšķiras dažādās kultūrās. Piemēram, ASV, Kanādā, kā arī Skandināvijā sarunu partneri ietur komfortablu distanci. Bet Spānijā, Itālijā un citās latīņu kultūras valstīs komunikācija var notikt, esot ļoti tuvu viens otram.

2. Acu kontakts. Rietumu kultūras valstīs acu kontakts ir signāls, ka Jūs cienāt otru cilvēku un izrādiet savu uzmanību. Kaut gan Austrumu zemēs pārāk ilgs acu kontakts var tikt uztverta kā rupja un pat uzbrūkoša izpausme. (Šajā blogā uzzināsiet labākos attiecību veidošanas ieteikumus biznesa vidē.)

3. Klusums. Rietumu kultūras valstīs klusums parasti tiek uztverts negatīvi, tādēļ pastāv tāds jēdziens kā "small talk", kas pēc būtības nozīmē klusuma aizpildīšanu ar bezjēdzīgu saturu. Kaut gan Austrumos klusums bieži vien tiek uztverts kā nosvērtība vai apdomīgums, kas ir pozitīvi signāli attiecību veidošanā.


Ja Jums plānojas darba intervija ārzemēs vai uz darbu kādā no ārzemju uzņēmumiem, tad šis vebinārs dos Jums iespēju būt vairākus soļus priekšā saviem konkurentiem. Tas ir 2h materiāls kā radīt izcilu iespaidu darba intervijās:


darbs ārzemēs un laika izjūta

Laika izjūta var ļoti atšķirties dažādās kultūrās. Tas ir īpaši svarīgi, ja runa ir par Jūsu profesionalitāti vai sadarbības veidošanu ar ārzemju partneriem.

Lūk, vairāki piemēri par dažādu laika izpratni ārzemēs:

1. Gala termiņu ievērošana. Lielākajā daļa Rietumu kultūras valstīs termiņu ievērošana ir augstākā prioritāte. Tos vienkārši ir jāievēro kā svēto sakramentu. Savukārt Āfrikas valstīs un dažās Dienvidamerikas valstīs, kur valda daudz brīvāka attieksme pret laiku, termiņus var pārcelt vai atcelt. Un tā nebūs milzīga problēma.

2. Tagadne vs Nākotne. Ļoti svarīgi ir saprast, ka atsevišķas kultūras uztver laiku kā tagadni. Tas nozīmē, ka viņi vairāk novērtē esošo brīdi. Līdz ar to viņi spēj vairāk pielāgoties un ir atvērti spontānām idejām. Tas ir raksturīgs vairāk dienvidvalstu kultūrām. Bet tipiskas Nākotnē dzīvojošas valstis ir ASV, Vācija un citas Rietumu valstis, kur ir ļoti svarīgi visu izplānot uz priekšu un stingri pieturēties šim plānam.

3. Sapulces un 1:1 komunikācija. Esiet gatavi, ka dienvidvalstu kultūras prioritāte sapulcēs var būt attiecību veidošana. Tas nozīmē, ka Jūsu darba tikšanās var sākties ar ļoti garām sarunām, kas vispār nav saistītas ar darbu. Tas ir normāli. Savukārt, rietumu kultūras valstīs parasti katra sekunde ir zelta vērtē un tur uzreiz ķeras klāt pie darba. Tur savukārt efektivitāte ir prioritāte.


darbs ārzemēs ir izcila iespēja

Darbs ārzemēs var jums pavērt ļoti plašas iespējas nākotnē. Bet ņemiet vērā, ka pastāv ļoti daudz dažādu kultūru. Ja Jūs sapratīsiet galvenās atšķirības starp Rietumu un Austrumu kultūrām, tad jau 70% no situācijām Jūs spēsiet rīkoties pareizi.

Pārējos 30% Jums vajadzētu apgūt pašiem, novērojot kā rīkojas Jūsu partneri un atdarināt viņu rīcību.

Ja vēlaties vēl vairāk uzzināt par darba iegūšanas iespējām, tad lasiet šo blogu: "Darba sludinājumi | Kļūdas, kas liedz iegūt izcilu darbu".


Senākie posti
Jaunākie posti

Atstāt komentāru

Aizvērt

PUBLISKĀS RUNAS PAMATI

Klātienes praktiskā darbnīca

Praktizējiet visus svarīgākos publiskās runas elementus sākot no neverbālās komunikācijas un struktūru veidošanas, līdz pat storytelling un uztraukuma kontrolei režisora Viestura Meikšāna vadībā.

Uzzināt vairāk

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Meklēt

Tavs grozs tukšs. Kā tā?
Uz katalogu